شما اینجا هستید   دانشنامه زنان
دانشنامه زنان زایمان و نازایی
تاریخچه برای تفسیر تست پاپ اسمیر تاریخچه 1396/03/25 06:31:57 ب.ظ تا

عموما آزمایشگاهها در پاسخ به درخواست پزشک متخصص زنان و زایمان برای پاپ اسمیر یکی از موارد زیر را گزارش می دهند:
  • طبیعی (normal)
  • ناکافی (inadequate)
  • غیرطبیعی (abnormal)
خوشبختانه در اکثر موارد (حدود 93% موارد ) پاسخ طبیعی است که در این صورت مشکل خاصی مشاهده نمی شود. با توجه به آن که هیچ آزمایش غربالگری همیشه پاسخ دقیق نمی دهد، در صورت ارائه پاسخ طبیعی، انجام مجدد پاپ اسمیر سه الی پنج سال بعد توصیه می‌شود. پاسخ ناکافی که در حدود 2% موارد بروز می کند، بدان معناست که در نمونه برداری برای پاپ اسمیر تعداد سلولهای کافی برای بررسی آزمایشگاه برداشته نشده است. در این صورت نیاز به تکرار پاپ اسمیر وجود دارد. چنانچه در سه آزمایش متوالی نتیجه آزمایشگاه ناکافی باشد، اجرای مرحله نمونه گیری پاپ اسمیر با استفاده از روش کولپوسکوپی توصیه می شود.

 از بین 20 آزمایش معمولا یک جواب غیر طبیعی گزارش می شود و معانی متفاوتی می تواند داشته باشد. البته باید خاطر نشان کرد، اکثر قریب به اتفاق آن ها به معنی سرطان نیست. دیسکاریوز (dyskaryosis) یک اصطلاح پزشکی است که برای توضیح تغییرات غیر طبیعی سلول ها به کار می رود. دیسکاریوز به معنی سرطان نیست. حدود 9 عدد از 10 عدد گزارش دیسکاریوز به حالت طبیعی خود بر خواهند گشت و نیازی به درمان ندارند و این نشان دهنده آن است که اکثر جواب های غیر طبیعی، تغییرات بسیار کمی را شناسایی می کنند که عموما خود به خود بهبود پیدا می کنند. بسته به درجه تغییرات سلولی، در جواب آزمایش به تشخیص پزشک متخصص زنان و زایمان ممکن است پاپ اسمیر بلافاصله یا با یک فاصله زمانی، تکرار شود. همچنین ممکن است آزمایش های تکمیلی صورت بگیرد و بر اساس آنها پزشک جراح متخصص زنان و زایمان برای درمان برنامه ریزی کند.
به طور کلی پاسخ غیر طبیعی از سوی آزمایشگاه شامل یکی از موارد زیر است:
  • تغییرات لب مرزی یا بینابینی (borderline)
    خفیف ترین تغییرات سلولی است. از هر 100 آزمایش حدود 3 تا 4 جواب لب مرزی وجود دارد. در این حالت سلول ها بی تغییر نیستند ولی انقدر هم تغییرات ندارند که جز دیسکاریوز طبقه بندی شوند.
  • تغییرات کم (mild dyskaryosis)
    در 2 آزمایش از هر 100 آزمایش دیده می شود. اکثر این تغییرات سلولی بدون درمان به حالت اولیه خود بر می گردند و طبیعی می شوند.
  • تغییرات متوسط (moderate) یا شدید (severe)
    در تعداد کمی از آزمایش ها دیده می شود. حدود 6-7 نتیجه آزمایش از هر 1000 آزمایش به این صورت گزارش می شود. اگر نتیجه آزمایش شما تغییرات سلولی متوسط تا شدید را نشان می دهد هنوز جای نگرانی زیادی ندارید چرا که اکثرا به بدخیمی و سرطان تبدیل نمی شوند ولی به حالت طبیعی و سالم قبلی هم بر نخواهند گشت، پس باید درمان شوند. در این صورت شما به درمان نیاز دارید که معمولا با کولپوسکوپی (colposcopy) درمان صورت می پذیرد.
  • بدخیمی غده ای (glandular neoplasia)
    حالتی دیگر از جواب آزمایش غیر طبیعی است که نشان می دهد یک مشکلی در بافت پوششی رحم یا همان اندومتر (endometrium) وجود دارد (جدای از مشکلات دهانه رحم) این به دلیل آن است که سلول های غده ای موجود در اندومتر رحم با سلول های غده ای موجود در دهانه رحم متفاوت است. ولی با این حال، این جواب آزمایش هم نشان دهنده سرطان قطعی نیست ولی آزمایش های تکمیلی برای اثبات عدم وجود سرطان باید انجام شود. برای این کار به انجام کولپوسکوپی یا هیستروسکوپی (hysteroscopy) نیاز دارید. باید توجه داشت که پیدا شدن سرطان دهانه رحم در آزمایش های غربالگری به ندرت اتفاق می افتد. چرا که آزمایش های غربالگری برای شناسایی اولین تغییرات سلولی قبل از تبدیل شدن به سرطان برنامه ریزی شده اند و در صورت شناسایی تغییرات نامطلوب اگر درمان مناسب صورت نگیرد ممکن است به سرطان تبدیل شود. 
نکته قابل توجه این است که خوشبختانه سلول های غیر طبیعی دهانه رحم (سرویکس) قابل درمان هستند. تغییرات جزئی سلول ها معمولا خود به خود از بین می روند و طبیعی می شوند. به همین دلیل با توجه به تشخیص پزشک جراح متخصص زنان، زایمان و نازایی شاید تنها چیزی که نیاز داشته باشید یک آزمایش دیگر پاپ اسمیر طی 3 تا 12 ماه آینده باشد. معمولا در چنین شرایطی اگر سلول های غیر طبیعی هنوز در دهانه رحم وجود داشته باشند یا تغییرات سلولی زیاد باشد، پزشک متخصص زنان و زایمان نسبت به درمان اقدام می‌کند. درمان در مراحل اولیه از وقوع سرطان در آینده جلوگیری می کند و بسیار ساده است و اثر بخشی 100% دارد.

این آزمایش هچنین ابتلا به ویروس زگیل یا پاپیلوما ویروس (human papillomavirus) یا به اختصار HPV را بررسی می کند. این ویروس و زگیل می تواند توسط رابطه جنسی منتقل شود. ویروس پاپیلوما یا HPV یکی از مهمترین عوامل ایجاد تغییرات سلولی در دهانه رحم و تبدیل شدن به سرطان دهانه رحم است. گرچه از هر 10 خانم مبتلا به HPV، 9 تای آن ها طی دو سال عاری از ویروس شده و سیستم ایمنی ویروس را از بین می برد و این به معنای آن است که 90% خانم های مبتلا به HPV یا ویروس پاپیلوما، به سرطان دهانه رحم مبتلا نخواهند شد. ولی اگر حضور ویروس HPV در بدن زیاد شود و بیشتر از 2 سال به طول انجامد باید با مصرف دارو درمان شود چرا که هرچه این ویروس بیشتر در بدن بماند احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم افرایش خواهد یافت.

  

|برگشت |